To najlepsze letnie śniadanie pod słońcem. Robię je z jogurtu, owoców i zdrowego naparu, a nawet dzieci się nim zachwycają
Letnie śniadanie moim zdaniem musi być orzeźwiające. Jogurt hibiskusowy o delikatnym kwaskowym posmaku sprawdzi się zatem wręcz idealnie. Ponieważ podaję go także dzieciom, nabiał mieszam z niewielką ilością miodu i dodaję nieco słodkiego dżemu. Całość dekoruję smakowitymi borówkami amerykańskimi. W ten sposób jest i smacznie i zdrowo.
Hibiskus ma szereg zalet
Napar z suszonego hibiskusa w moim domu gości przez cały rok. Herbata ta obfituje w witaminę C, polifenole. Składniki te są antyoksydantami i wspomagają organizm w walce z odpowiadającymi za nowotwory i starzenie wolnymi rodnikami. W kwaśnej herbatce znajdziemy też inne dobroczynne związki m.in. witaminy z grupy B, żelazo, i wapń. Jest ona zatem cennym produktem i pomysł wykorzystania jej w do sporządzenia jogurtu na śniadanie od razu mi się spodobał.
Jak zrobić jogurt hibiskusowy?
Pyszny nabiał z kwaskową nutą robi się niemalże sam. Posłodzony napar wystarczy zmieszać z jogurtem i ułożyć w miseczkach z dodatkami. Ja stawiam na pełen białka, gęsty skyr, który po wlaniu naparu z hibiskusa wciąż ma konsystencję odpowiednią, by swobodnie jeść go łyżeczką.
Czasami jeszcze przyrządzam kwaśną herbatę dzień wcześniej lub w mniejszej ilości wody, by po zaparzeniu móc wrzucić kostki lodu. Wtedy wykonanie posiłku staje się ekspresowe. Zimny napar oczywiście przechowuję w lodówce.
Przepis: Jogurt z hibiskusem i borówką amerykańską
Prosty pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- 300 g jogurtu skyr
- 150 g borówki amerykańskiej
- 75 g płatków kukurydzianych
- 30 g dżemu wiśniowego
- 1 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
- 1 łyżeczka miodu kwiatowego
- szczypta cynamonu
- 200 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSuszony hibiskus zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 minut. Odcedź i ostudź. Borówkę amerykańską umyj.
- Przygotowanie jogurtu hibiskusowegoJogurt przenieś do miski. Chłodny napar hibiskusowy połącz z cynamonem i miodem. Dodaj do nabiału i dokładnie wymieszaj. W szklankach na dnie ułóż po 25 g płatków kukurydzianych i po łyżeczce dżemu. Dodatki przykryj porcjami jogurtu hibiskusowego. Na wierzchu ułóż borówki amerykańskie.
Jak można podać jogurt hibiskusowy?
U mnie zdrowa kompozycja pojawia się o poranku, ale z powodzeniem można zabrać ja do pracy lub na piknik czy wycieczkę rowerową. Posiłek oczywiście warto samodzielnie modyfikować. Dobrym pomysłem jest wrzucenie do niej chrupiącej granoli, orzechów, a nawet pokruszonej gorzkiej czekolady. Możecie też zamieniać owoce na ten bardziej sezonowe.